Maarten Wieggers

Gesprek met Maarten Wieggers over tandprothetische zorg bij Noviacura:

Wat is jouw rol bij Noviacura?

“Ik doe het prothetische gedeelte van de mondzorg voor de bewoners van de zorginstellingen waar Noviacura een contract mee heeft.

Dat doe ik nu al een jaar of acht voor Noviacura, maar ik doe het eigenlijk al sinds ik werk als tandprotheticus. Ik bezoek al sinds jaar en dag oudere mensen thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving.  Ik kwam er namelijk al snel achter dat deze doelgroep een ondergeschoven kind is in de mondzorg.”

Hoezo?

“Bij ouderen, thuis of in zorginstellingen, trof ik vaak gebitten aan waarvan ik me afvroeg hoe mensen daar nog mee uit de voeten konden. Denk dan aan slecht onderhouden prothesen die maanden niet uit de mond zijn geweest, verre van schoon zijn, met kalkranden of tot op het bot afgesleten. Ik heb een paar foto’s toegevoegd.

Dat achterstallig onderhoud is niet helemaal onbegrijpelijk, als je weet dat het hier dikwijls om hulpbehoevende mensen gaat, soms in de war of dementerend. De familie ontgaat het gebit, of heeft niet altijd de tijd om dit deel van de zorg mee in de gaten te houden.

Ik ben me van lieverlee gaan specialiseren in deze doelgroep, cursussen gaan volgen in gerodontologie. Maar ook in emotionele – en gedragsproblemen bij dementerenden. Het vereist namelijk  echt vakmanschap om bij deze mensen in de mond te mogen komen en om ze op hun gemak te stellen.”

Terug