Mondgezondheid vanaf heden een van de wereldwijde gezondheidsprioriteiten

Tijdens een bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 27 mei jl. hebben ministeries van volksgezondheid over de hele wereld een resolutie goedgekeurd, die er bij lidstaten op aandringt om de belangrijkste risicofactoren van mondziekten aan te pakken. Daarmee staat mondgezondheid vanaf nu hoog op de lijst van wereldwijde gezondheidsprioriteiten.

 

Wereldwijd probleem
Momenteel lijden meer dan 3,5 miljard mensen aan mondziekten die grotendeels te voorkomen zijn. Meestal zijn deze mensen onderdeel van arme en/of sociaal achtergestelde bevolkingsgroepen. Veel van deze ziekten zijn in verband gebracht met andere niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. De risicofactoren die aangepakt dienen te worden zijn tevens de factoren die gedeeld worden met andere niet-overdraagbare ziekten, zoals een hoge inname van suikers, tabaksgebruik en schadelijk alcoholgebruik.

Mondgezondheidsproblemen zijn dus niet alleen van invloed op de kwaliteit van leven, maar ze zijn ook kostbaar en een belasting voor de gezondheidsstelsels.

 

Een groot probleem is dat de mondgezondheid niet wordt gedekt door veel universele ziektekostenverzekeringen. De resolutie beveelt daarom een verschuiving aan van traditionele curatieve behandeling naar een preventieve benadering. Dit omvat zowel de bevordering van de mondgezondheid in het gezin, op school en op werk, als inclusieve zorg binnen de eerstelijnsgezondheidszorg. Ook wordt er in de resolutie de capaciteit van mondzorgprofessionals benoemd. Die capaciteit zou vergroot moeten worden.

 

Mondgezondheidsstrategie
De mondgezondheid moet stevig worden ingebed in de agenda voor niet-overdraagbare ziekten en de zorg ervoor moet worden opgenomen in programma’s voor universele dekking van de gezondheidszorg, aldus de afgevaardigden.
In de komende twee jaar zal er een wereldwijde mondgezondheidsstrategie worden opgesteld die manieren schetst om mondziekten tegen 2022 aan te pakken. In 2023 moet het ontwerp zijn vertaald in een actieplan, inclusief kader voor het volgen van de voortgang en het beschrijven van meetbare doelstellingen. Het uiteindelijk doel is om met deze veranderingen een positieve invloed te hebben op de mondiale mondgezondheid.

 

Bronnen: WHO en dental INFO.

 

Dank u!

Hartelijk dank voor uw inschrijving.

Dank u!

Hartelijk dank voor uw bericht. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.